Call us on 2514578498

Hjem » Kultur » Urban kultur

Urban kultur

Ja hva betyr egentlig en urban kultur, og hva kjennetegner de som lever i en slik kultur. Det at det er mennesker og miljøer i byene vi snakker om, ligger jo i ordet «urban» Det finnes nok ikke noen felles urban kultur, dette fordi alle byer har sine særegenheter og varemerker. Men noen fellesnevnere er det så klart, enten om vi snakker om norske byer – eller de store byene vi finner rundt i verden. Jeg elsker Oslo på alle mulige måter, og jeg er nok av de som liker bylivet og alt det har å by på. Det at folk lever tett på hverandre, synes jeg er mer spennende og tiltalende – enn at det er problematisk. Det å sitte med en kaffe på Grünerløkkas mange fortausrestauranter, eller med en øl i et smug i gigantbyen Bangkok – ja det er noe som for meg gjør livet verdt å leve.

Urban kultur

Urban kultur

Bykultur eller Urban kultur

Ja dette er to sider av samme sak, dette er kort sagt levemåter, oppførsel og kultur knyttet til byer verden rundt og ikke minst historien til byene. Kultur-by er noe helt annet, og disse to begrepene eller ordene – kan lett forveksles. Men jeg kan være enig i at deler av kulturen i en by, kan sortere inn under kultur-by. Det kan hende at jeg kommer med noen eksempler senere, slik at vi kan sortere dette riktig.

Den fysiske delen av bykulturen

Også her kan det være at bykulturen og kultur-by, kan gå litt i hverandre. Men litt enkelt forklart kan man si, at ting som er typiske og historisk forankret i hver enkelt by – er en del av byens kultur. Som eksempler her tenker jeg på arrangement som festivaler og markeder, som kanskje har historie flere hundre år tilbake i tid.  For de riktig gamle byene som finnes, kan vi her snakke om begivenheter som strekker seg tilbake til oldtiden og middelalderen.

Bykultur på det mellommenneskelige plan

Jeg velger å ha fokus på hva vi mennesker opplever, i møte med andre mennesker. For meg er det viktig med det sosiale aspektet, og i byene finnes det mange slike settinger. Mange velger jo å bo i byen, nettopp på grunn av behovet for å være sammen med andre mennesker – eller for å ha mennesker i sin nærhet. Men det kan også slå andre veien, for det finnes også mange enslige og triste mennesker i storbyene. Men mye er opp til oss selv også, og la meg ta et eksempel som gir dette mer mening og innhold.

Slå av en prat i vårsola i Oslo

Etter en flott promenade langs Akerselva fra Oslo sentrum, kan man kose seg på mange steder i byen. Om man velger å gå veien over Grünerløkka, så er det utrolig mange koselige steder. For meg er det å kunne sette seg ned på slike steder, bykultur med stor B eller K om du vil. Om det er en kaffe eller en duggfrisk øl, spiller ikke så stor rolle. Det finnes utrolig mange flotte og ikke minst sosiale mennesker der ute, og jeg vi påstå at alle mennesker er sosiale.

fjernefarvann © 2019